Tietoa Porvoosta

Porvoo on yksi Suomen kulttuuririkkaimmista kaupungeista, joka sijaitsee maan etelärannikolla Uudenmaan maakunnassa vain 35km Helsingistä. Kaupungin asukasluku oli vuonna 2015 50 037. Kaupunki on kaksikielinen. Kaupungin asukkaista n. 64 prosenttia on suomenkielisiä ja 30 prosenttia ruotsinkielisiä. 1960-luvulla enemmistö kaupungin asukkaista oli äidinkieleltään ruotsinkielisiä ja vuoden 1960 väestönlaskennan mukaan 54,7 prosenttia porvoolaisista puhui äidinkielenään ruotsia. Porvoon naapurikuntiin kuuluvat mm. Askola, Loviisa, Myrskylä, Pornainen ja Sipoo. Porvoo oli Itä-Uudenmaan maakunnan maakuntakeskus.

Porvoon vanha kaupunginosa on kuuluisa ja hyvin ainutlaatuinen. Pienet sokkeloiset kadut muodostavat mosaiikkimaisen kaavan mikä on peräisin keskiajalta.

Monet pienet liikkeet ja  putiikit sijaitsevat Jokikadun ja Välikadun varrella js myös osittain kirkon ympäristössä, mutta kannattaa poiketa myös loitommalle. Vanhan kaupungin sivukujilla on helppo unohtaa nykyaikainen moderni maailma ja ihmetellä, mitä aikakautta eletään. Porvoo on myös monin paikoin kansainvälisesti tunnettu kultturikaupunki, joka vetää tuhansia turisteja Porvooseen etenkin kesäisin.

Suomessa on kuusi keskiaikaista kaupunkia ja Porvoo on yksi niistä. Vanhassa Porvoossa, voit edelleen aistia ainutlaatuisen keskiaikaisen kaupungin tunnelman.  Porvoo sai kaupunkioikeudet ensimmäisen kerran jo 1380 luvulla. Kaupunki paloi pahoin tulipalossa 1760 joka syttyi tarinan mukaan kalasopasta. Suomi liitettiin Venäjään autonomisena suuriruhtinaskuntana 1809. Keisari Aleksanteri I määräsi, että ensimmäiset maapäivät järjestetään Porvoossa.

Porvoon vanhassa kaupungissa on edelleen jäljellä kaikki valtiopäivien kokousrakennukset ja talo, johon keisari  majoitettiin. 1800-luvun lopussa Vanhan Porvoon puukaupunki oli purku-uhan alla mutta kreivi Louis Sparre pelasti sen.